Naturistenkind Thijs (door Yonu) - Hoofdstuk 5: Logeren bij papa

In Mark’s flat is het een gezellige bende. Overal liggen boeken en tijdschriften. Thijs is pas één keer eerder in de nieuwe flat van zijn vader geweest. Toen alleen om te bekijken, nu zal hij er één nachtje slapen.

Het is een kleine geheel gemeubileerde flat bestaande uit een woonkamer met open keuken, één slaapkamer en een badkamer met toilet. Thijs’ vader heeft de flat tijdelijk gehuurd van iemand die een halfjaar in het buitenland verblijft. Alle meubels en de meeste andere spulletjes zijn van de flateigenaar. Thijs loopt nog eens rond. Het ziet er allemaal heel anders uit dan bij hem thuis in de woonboerderij. Zo klein, maar wel erg luxe. De inrichting is modern met verschillende meubels van metaal en glas. In de slaapkamer staat een tweepersoonsbed met in het hoofdeind een ingebouwde stereo-installatie met luidsprekers in het hoofd- en voeteneind. Thijs drukt een paar toetsen in en weldra klikt er zachte klassieke muziek. “Kan je hier ook andere muziek uit krijgen?” roept hij naar zijn vader.
Mark zegt: “Ja, natuurlijk. Gewoon een andere CD erin of je kunt ook de radio aan doen”.

Thijs probeert nog een paar andere toetsen totdat hij muziek hoort die hem beter bevalt. “Dit klinkt beter dan dat klassieke gedoe” zegt hij.

Intussen maakt Thijs’ vader een heerlijk ontbijt. Voordat ze naar het vroege naaktzwemuur gaan eten ze altijd maar één cracker, zodat ze nu beide wel trek hebben.

Het duurt nog even voordat de eitjes gekookt en de croissants gebakken zijn. Thijs trekt verveeld de kast in de slaapkamer open en laat zijn ogen over de inhoud glijden. Hij herkent de kleding van zijn vader, maar er hangt ook andere kleding. “Heb je nieuwe kleren gekocht?” roept hij.

“Nee, die zijn van Guido, de eigenaar van deze flat” klinkt Mark’s stem vanuit de keuken.

Op de bodem van de kast staat een grote doos met een rood deksel. Thijs is nieuwsgierig en tilt het deksel een paar centimeter op, maar hij kan de inhoud niet herkennen. Er zitten verschillende zwarte dingen in met glimmend metaal. Hij tilt het deksel nog wat verder op, maar nog ziet Thijs niet wat dat voor spullen zijn en hij roept naar zijn vader “Wat zit er in die rode doos?”.

Mark is verrast door de nieuwsgierigheid van zijn zoon. Hij weet wel wat er in die doos zit, maar hoe moet hij dat aan zijn zoon duidelijk maken? Het is allerlei SM-speelgoed zoals leren riemen, handschoenen, een rubber masker, handboeien en tepelklemmen. “O, dat is niet van mij” is alles wat hij als antwoord geeft.

Thijs’ nieuwsgierigheid wordt alleen maar groter. Hij trekt de doos naar zich toe zodat hij het deksel er helemaal vanaf kan halen. Hij ziet de handboeien en roept: “Er zitten handboeien in en allemaal riemen”. Er klinkt grote verbazing in zijn stem.

Thijs’ vader beseft dat zijn zoon de SM-doos heeft opengemaakt. Hij moet eerst even de eieren voor het ontbijt van het gas en de croissants uit de oven halen, voordat hij naar de slaapkamer kan gaan om zijn zoon de aandacht te geven die hij kennelijk nodig heeft.

“Heb je wel gezien wat hier allemaal in zit?” roept Thijs nog eens. Hij heeft al zijn aandacht bij de inhoud van de doos, waardoor hij niet bemerkt dat zijn vader inmiddels achter hem staat.

Met zachte stem zegt Mark “Dat is niet van mij. Daar mag je helemaal niet aankomen”.

Thijs schrikt even van de onverwachte nabijheid van zijn vader, maar geeft geen blijk van schaamte over zijn nieuwsgierigheid. Integendeel. Triomfantelijk haalt hij allerlei zaken uit de doos en toont die aan zijn vader “Kijk! Handboeien en riemen en ….”. Hij aarzelt even en vraagt dan “Wat is dit eigenlijk?”, terwijl hij met zijn vingers één van de tepelklemmen open en dicht draait.

Mark is niet voorbereid op deze vraag en weet er duidelijk geen raad mee. Hij zegt: “Laat nou maar. Het ontbijt is klaar. Ik heb croissants gebakken en eieren gekookt”. Hij pakt de spullen die Thijs naast de doos op de grond heeft uitgespreid en wil ze er weer in doen.

Maar Thijs wil het echt graag weten en zegt: “Oké, we gaan eerste eten, maar daarna wil ik je al deze spullen laten zien”. Hij staat op en loopt naar de huiskamer. Zijn vader volgt hem op de voet.

Aan tafel kan Thijs de vondst van die doos maar niet uit zijn gedachten verdrijven. Hij laat onbewust het gesprek steeds over de inhoud van die doos gaan. Mark geeft wel antwoorden, maar vermijdt zorgvuldig de term SM en de seksuele betekenis daarvan. Gaandeweg wordt het Thijs wel wat duidelijker, maar daardoor neemt zijn nieuwsgierigheid eerder toe dan af. Uiteindelijk plaats hij zijn vader voor het dilemma te kiezen tussen boos worden of meegaan in de nieuwsgierigheid van zijn zoon. Hij kiest voor het laatste en spreekt af dat ze later op de dag de inhoud van de doos samen uitgebreid zullen bekijken.

Thijs is blij met die toezegging en vraagt: “Oké, dat doen we vanavond. En straks? Wat gaan we straks doen?”.

Mark is ook blij. Met name met de verandering van het gespreksonderwerp. Niet omdat hij niet weet waar al die spullen voor dienen, maar wel omdat hij bang is te moeten toegeven dat die doos helemaal niet van de flatverhuurder is, maar van hemzelf. Al een paar jaar koestert hij SM-verlangens. Eerst in het geheim, maar later ook in zijn relatie met Anna de moeder van Thijs. Mark weet heel goed dat juist die gevoelens een belangrijke rol spelen bij de problemen tussen hem en Anna en hij wil voorkomen dat daardoor ook de relatie met zijn zoon wordt verstoord.

“Tja” zegt Mark, “wat gaan we straks doen?”. Hij denkt nog even na over de ontstane situatie en beseft dat hij de plannen die hij vooraf al voor dit weekend heeft gemaakt, het beste gewoon kan doorzetten. “Wat vind je ervan als we straks naar het vliegveld gaan?”.

Thijs is dolenthousiast. Vliegtuig spotten vindt hij erg leuk en hij weet dat hij al haast net zo goed is als zijn vader in het herkennen van de verschillende toestellen en luchtvaartmaatschappijen. De SM-doos is snel vergeten.
- - -
Het was een vermoeiende dag voor Thijs en zijn vader. Eerst al vroeg naar het zwembad en na het ontbijt meteen met de bus naar het vliegveld. Ze moesten een flinke wandeling maken naar het begin van de start- en landingsbaan, maar het was niet tevergeefs. Tientallen vliegtuigen hebben ze vlak over hun hoofden zien en vooral horen overkomen.
Daarna zijn ze nog naar het luchtvaartmuseum geweest en hebben ze in één van de luchthaven restaurants wat gegeten, voordat ze met de bus weer naar huis gingen.

“Ik heb geen benen meer” verzucht Thijs’ vader, terwijl hij zijn schoenen uittrekt.

“Ja, ik ben ook wel een beetje moe” zegt Thijs. Hij laat zich op de bank in de huiskamer vallen en pakt de afstandsbediening van de TV. Liggend op de bank zapt hij meerdere keren langs alle Tv-kanalen. Er is niets dat hem boeit. Nog voordat zijn vader hem iets te drinken kan geven zakken zijn oogleden toe en valt hij in slaap.

Mark glimlacht als hij het ziet. Hij is blij zijn zoon weer bij zich te hebben en blij dat ze zich vandaag zo goed vermaakt hebben samen. Nu Thijs slaapt heeft hij de gelegenheid nog wat te eten klaar te maken. Hij schenkt voor zichzelf een glas wijn in en maakt de ingrediënten voor de maaltijd klaar. Als het één en ander op het gas staat te sudderen gaat hij naast Thijs op de bank zitten.

De jongen slaapt nog steeds, maar niet erg diep. In zijn slaap bemerkt hij dat zijn vader bij hem is komen zitten en hij nestelt zich met zijn hoofd in Mark’s schoot.

Mark aait zijn zoon zacht over zijn hoofd. Zijn vingers spelen met het blonde haar en met de rug van zijn hand strijkt hij even langs Thijs’ wang. “Wat is hij toch lief” flitst het door Mark’s hoofd.

Het genoegen is maar van korte duur. Een luid rammelend deksel op de pan met aardappelen vraagt Mark’s aandacht. Als hij van de bank opstaat, wordt Thijs wakker.

“Euh, ik ben geloof ik in slaap gevallen” mompelt hij.

Vanuit de keuken zegt zijn vader “Ja, je hebt geeneens tijd gehad om wat te drinken”.

Thijs laat zich het grote glas limonade goed smaken. Terwijl hij met de rug van zijn hand zijn mond afveegt vraagt hij “Wat eten we eigenlijk?”.

Mark beschrijft met allerlei ingewikkelde culinaire termen het menu waardoor gekookte aardappelen met bloemkool en een saucijsje een ware delicatesse lijken.

Na het eten en de afwas kijken vader en zoon een poosje samen naar de TV. Als de telefoon gaat blijkt het Anna, Thijs’ moeder, te zijn die benieuwd is hoe het haar zoon bij zijn vader bevalt. Thijs spreekt zelf met haar aan de telefoon en daarna wil ze Mark nog even aan de lijn. Ze vertelt hem dat Thijs nog niet zo lang geleden ziek is geweest en dringt erop aan dat hij niet te laat naar bed gaat.

Als Mark de telefoon neerlegt zegt hij “Ik wist niet dat je ziek bent geweest. Hoe kwam dat zo?”.
Thijs weet het nog precies, maar zegt: “Weet ik niet. Ineens had ik blaasontsteking, maar het is al helemaal over hoor”.

“Gelukkig maar” zegt Mark en hij voegt eraan toe “en toch denk ik dat we het maar niet al te laat moeten maken. Als dit programma afgelopen is, is het bedtijd voor jou jongeman”.

Het duurt niet lang tot het zover is en Mark maant zijn zoon nog eens “Hup jij, tanden poetsen en naar bed”.

Zo langzaam als hij kan staat Thijs op van de bank, tot hij ineens beseft dat er nergens een logeerbed is in deze flat. “Waar moet ik eigenlijk slapen?” vraagt hij.

“Wat denk je? In bed natuurlijk” zegt zijn vader lachend.

“En jij dan? Waar slaap jij? Vraagt Thijs.

“Nou dat ligt eraan” zegt Mark, “Ik was van plan om op de bank te gaan slapen, maar als jij bang bent om alleen in dat grote bed te liggen, dan wil ik ook wel bij jou slapen”.

Met hoongelach bezweert Thijs dat hij niet bang is om alleen te slapen, maar samen met zijn vader in bed lijkt hem toch aantrekkelijker.

“Wacht het maar af. Als je morgenochtend wakker wordt merk je vanzelf wel waar ik geslapen heb” zegt Mark terwijl hij Thijs’ weekendtas van de gang naar de slaapkamer brengt.

Tot zijn schrik ziet Mark dat de SM-doos nog open en half uitgepakt op de grond ligt. In de haast om het ontbijt niet koud te laten worden zijn ze die beiden vergeten.

Thijs ziet de spullen ook en gaat er meteen weer op zijn knieën bij zitten. “Je zou me nog vertellen wat dit allemaal is” zegt hij.

Mark kan er niet omheen. Hij heeft het beloofd en hij gaat gehurkt naast zijn zoon zitten, die weer één van de tepelklemmen onderzoekt. Hij wil niet liegen tegen zijn zoon. Als hij hem nu om de tuin leidt zal dat later uitkomen en wat zal dat dan voor effect hebben op hun relatie? Zonder de vraag van zijn zoon te beantwoorden pikt hij de set handboeien er tussen uit en zegt: “Dit zijn handboeien, dat heb je heel goed gezien. Sommige mensen vinden het leuk om daar mee te spelen”.

Thijs neemt de set over en zegt: “Is er ook een sleutel bij?”.

Mark rommelt wat tussen de andere spullen zegt hij “Ja, die moet hier ook ergens zijn”. Terwijl hij dat zegt, beseft hij dat hij hiermee verraadt dat hij wel degelijk weet wat de inhoud van de doos is. Maar gelukkig valt het Thijs niet op. Die onderzoekt de boeien nauwkeurig en doet er eerst één om zijn pols en dan de andere daarna om zijn vaders pols.

“Zo nu zitten we voor eeuwig aan elkaar vast” zegt hij.

Mark glimlacht terwijl hij het inmiddels gevonden sleuteltje omhoog houdt. “Dat zou je wel willen hč” zegt hij, “maar ik denk toch echt dat het bedtijd is”.

Thijs stribbelt tegen. Hij vindt het heerlijk zo dicht bij zijn vader te zijn. “Als ik beloof dat ik vlug ga slapen, ga jij dan eerst samen met mij onder de douche?” vraagt hij.

Mark doet net alsof hij verbaasd is over deze vraag, terwijl daar helemaal geen reden voor is. Thuis in de woonboerderij gingen ze heel vaak samen douchen, maar nu hij niet meer thuis woont, is het minder vanzelfsprekend.

“Toe pap, thuis wou je wel, waarom nou dan niet?” zeurt Thijs.

Mark geeft zich gewonnen. Hij vindt het ook fijn om zo close te zijn met zijn zoon en het is door alle verwikkelingen thuis al meer dan twee maanden geleden dat ze samen douchten. Terwijl hij de handboei om Thijs’ pols los maakt zegt hij “Oké, maar wel eerst even helpen deze spullen opruimen”.

Thijs graait alle uitgestalde SM-spulletjes bijeen om ze in de doos te doen en bedenkt dan ineens dat hij nog steeds niet weet waar die metalen dingen voor zijn die hij daarvoor steeds open en dicht draaide. Hij zegt: “Is het soms een lijmklem, of zo?”.

Mark draait er niet langer om heen en zegt: “Nee, dat is een tepelklem”.

“Een wat …?” vraagt Thijs.

“Een tepelklem, om aan je vel vast te maken” zegt Mark.

Dit antwoord roept alleen maar meer vragen op bij Thijs zoals “Waar aan je vel? Als een piercing?” en “Doet dat pijn?”.

Dan zegt Mark “Neem maar mee naar de douche, dan laat ik je wel zien wat je daarmee kunt doen”.

De meegaandheid van zijn vader maakt Thijs overmoedig. Er zijn uit de doos veel meer dingen tevoorschijn gekomen die hij niet kent en hij pakt nog iets dat hem hevig intrigeert. Het is een kartonnen doosje met een doorzichtig deksel waar drie glazen paddestoelvormige voorwerpen in zitten van verschillende grootte. De kleinste is ongeveer twaalf en de grootste wel twintig centimeter lang. “En wat zijn dit?” vraagt hij.

Mark twijfelt of hij ook nu eerlijk zal zijn. Hoe leg je een kind uit waarvoor je een buttplug gebruikt? Maar ook nu overwint zijn zorg over de loyaliteit van zijn zoon als later zou blijken dat hij hem heeft voorgelogen. “Dat zijn dingen voor anusoefeningen” zegt hij.

Maar Thijs begrijpt dat antwoord niet en vraagt: “Wat voor oefeningen?”.

“Voor je anus. Je poepgaatje” zegt Mark terwijl hij zelf beseft dat dit antwoord ongetwijfeld weer meer vragen oproept.

Maar Thijs herinnert zich het onderzoek dat de dokter deed toen hij blaasontsteking had en zegt: “O daarvoor. Dan kan de dokter er makkelijker bij als het nodig is. Die nemen we ook mee”. Nog voordat Mark is bekomen van de verbazing over deze reden van buttplug gebruik is Thijs opgestaan en met de tepelklem en de doos buttpluggen naar de badkamer gelopen. Mark ruimt de rest van de SM-spullen op en pakt een paar schone handdoeken uit de kast.